Svenska smaker från skog och mark

Våra marker ligger på Småländska höglandet bara några kilometer från byn Komstad där Jonas Bronck föddes år 1600.

Där och i dess närhet plockar vi merparten av de råvaror som vi använder i våra produkter. Då delar av markerna dessutom tillhör ett naturreservat är våra produkter i det närmaste ekologiska, dock ej certifierade.

Naturligtvis använder vi inga artificiella tillsatser så som t ex färgämnen eller aromer - bara rena svenska smaker från skog och mark.

Jonas Broncks Spirit

Denna unika produkt är baserad på sav och löv från björk. Med en alkoholstyrka av 37% avnjutes den med fördel rumstempererad i stor kupa för att få fram den underbara smak och doften av småländsk björk.

JBSpirit passar utmärkt att drickas som en avec till en kopp kaffe, till några bitar lagrad cheddar eller en bit choklad. I restaurangkök har man både smaksatt ost och använt den i olika praliner, men framför allt används den som ingrediens i en rad olika drinkar och cocktails.

Då den levereras i en exklusiv 6-kantig kartong passar den även utmärkt som gåva, speciellt då den fascinerande historien om Jonas Bronck, vår granne, finns dokumenterad (engelsk text) på förpackningen.

Björklikör och Björksyrup

Precis som med den alkoholstarkare produkten "Jonas Broncks Spirit, använder vi oss av både björksaven och de små späda "musöronen" vid tillverkningen av vår björklikör.

Alkoholstyrkan ligger på 18% och med en sockerhalt om ca 150gr/l. Den har doft och smak av björk med påtagliga honungstoner.

Används med fördel som dessertvin, smaksättare i drinkar, cocktails och desserter.

Vi tillverkar även en Syrup som är en fräsch alkoholfri produkt att använda till diverse alkoholfria sommardrinkar.

Älgörtlikör

Älgörten, denna fantastiska växt med doft av svensk högsommar och med en härlig, blommig smak med touch av bittermandel. Växer på blötlagda betesmarker och blommar i juli månad.

Den är väldigt medicinal då den bl a innehåller salicylsyra. Den är både vätskedrivande, febernedsättande, antiinflamatorisk och smärtlindrande...... det sistnämnda är ett utmärkt säljargument i baren då den "motverkar" baksmällan innan man ens fått den.

Jonas Broncks Älgörtslikör innehåller ca 150 gr socker/l och har en alkoholstyrka på 18 %.

Den passar utmärkt som dessertvin, till ostar eller som smaksättare i olika desserter. Den är även väldigt användbar i drinkar. Få en häftig twist på en gindrink, smaksätt grädden till en kaffedrink eller varför inte prova att spetsa ett glas öl med lite Älgörtslikör, sockerlag och lime..... en underbar kombination som användes redan av de gamla vikingarna som spetsade sin mjöd med Älgört.

Aronialikör

Aronia är ett av världens topp tre nyttigaste bär. Har den högsta uppmätta koncentrationen av antioxidanter och används i div naturpreparat. Kommer ursprungligen från Nordamerika där indianerna tidigt upptäckte dess välgörande egenskaper och därför användes av medicinmännen för att bota diverse åkommor.

Bäret växer i klasar och mognar på hösten. De är svårt att tajma skörden, när de väl är mogna äter fåglarna upp dem på 1-2 dagar. Bären har en mörk blåsvart färg och en komplex fruktighet med viss kärvhet. Smaken påminner lite om en mix av blåbär, vinbär, hallon, lingon och med aningens rönnbärsbeska i eftersmaken.

Jonas Broncks Aronialikör har en alkoholhalt på 18% och en sockerhalt på ca 150gr/l.

Likören passar utmärkt i olika drinkar och cocktails och fungerar aldeles utmärkt till både ostar, som dessertvin eller som smaksättare i olika desserter.

Granlikör och Gransyrup

Gran likören tillverkar vi på de späda granskotten som kommer på försommaren. De är en av de största c-vitaminkällorna vi har, och användes förr i tiden som hostmedicin i olika former, just på grund av sin höga koncentration av Vitamin c.

Gran likören har en alkoholhalt på 18% och sockerhalten ligger på ca 150gr/l.

Den har en påtaglig smak och doft av nyhuggen granskog, och passar utmärkt i diverse drinkar och cocktails,gärna med gin som bas. Passar även som smaksättare i maträtter och då gärna till vilt.

Vi producerar även en GranSyrup med användningsområdet som ovan.

Rosenkvittenlikör

En lite bortglömd äppelliknande frukt som egentligen tillhör familjen Rosenväxter (ej att förväxlas med "Kvittenäpplen").

Buskarna som är midjehöga och taggiga var relativt vanligt förekommande på gamla gårdar och torp. De mognar på senhösten och är väldigt sura men aromatiska. Den höga koncentrationen av pektin gör denna likör lite tjock i konsistensen och lämpar sig utmärkt i drinkar som ersättning för lime eller citron. Pektinet gör  att man kan spara in lite på äggvitan och ändå kunna skaka upp ett trevligt skum i drinken.

Då fler och fler väljer att gräva upp de taggiga buskarna, har vi alltid en begränsad upplaga av denna likör.

Alkoholhalt är 18% och innehåller ca 150gr socker/l.

Rosenkvittenjuice

Denna produkt är vi troligtvis ensamma om. Färsk pressad Rosenkvittenjuice är en hållbar Svensk produkt att ersätta importerad Lime och Yuzu med. Varför flyga in syra från andra sidan jordklotet när vi har detta på hemmaplan?

Denna underbara juice med sin karakteristiska smak ger de flesta drinkar en ny dimension  med bara en liten tillsatt mängd. Kan naturligtvis användas även i matlagning där man vill ha en äkta Svensk fräschör.

Vår strävan efter "zero waste" har fått oss att även ta fram detta pulver på urpressade, urkärnade, torkade rosenkvitten. Kan användas till t.ex. kantdekoration på cocktailglas eller desserter.

Har naturligtvis även en del kärnor som vi ännu inte vet vad vi ska göra med...

Rönnbärs likör

Denna likör tillverkar vi på C-vitaminrika rönnbär  plockade på våra marker och dess närområde. Likören har en underbar syra och påtaglig beska. Fungerar utmärkt som en aperitif, del i cocktails eller som en svensk Aperol.

Rönnbärslikören har en alkoholhalt på 18% och  innehåller ca 150 gr socker / liter.

Pressentlåda

Den snygga boxen är gjord på svensk björkfanér av lokal möbelsnickare och passar alla våra likörer. 

Trevlig present både som sommargåva med Älgörts likören eller till jul med "Julgrans likör".

Glasunderlägg

Vi har även glasunderlägg i björk med eller utan logotype.

Kontakta oss gärna via mail eller telefon för offert.